Φύση και Παραλίες

skaroi

Η Νικιάνα όπως αναφέρουμε και σε άλλα πεδία της ιστοσελίδας, βρίσκεται χτισμένη στους πρόποδες του βουνού των Σκάρων το οποίο αποτελεί και την φυσική προστασία του χωριού.

Οι Σκάροι σύμφωνα με τον μεγάλο Γερμανό αρχαιολόγο Νταίρπφελντ (Dörpfeld) είναι το ομηρικό όρος «Νήιον». Στην κορυφή του βουνού βρίσκεται το ομώνυμο δάσος με το μοναδικό είδος βελανιδιάς (ρουπάκι), που αυτοφυώς αναπαράγεται, εκατοντάδες χρόνια τώρα και έγινε από νωρίς αντικείμενο έρευνας ξένων επιστημόνων όπως του Γερμανού Σπρένγκερ, ο οποίος έχει καταγράψει από το 1915 τη σπάνια χλωρίδα του δάσους.

Για το όνομά του υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Άλλοι λένε πως το όνομα προήλθε από ένα χορτάρι, τους κάρους, που φύτρωνε εκεί. και το όνομα Σκάροι είναι αποτέλεσμα προσθήκης ενός ( σ ) στην αρχή, λόγω εκφοράς και συνίζησης. Άλλοι ισχυρίζονται πως το όνομα προέρχεται από το σκαρ-ί του πλοίου, γιατί οι αιωνόβιες βελανιδιές που φύονται εκεί χρησιμοποιούνταν από πολύ παλιά για να κατασκευάζονται τα σκαριά των πλοίων. Κάποιοι συνδέουν το όνομα με το ρήμα σκαρ-ίζω, που αναφέρεται στην τακτοποίηση των ζώων. Πολλοί αναφέρονται στη λέξη σκαρ-φαλώνω, που σημαίνει ανεβαίνω κατακόρυφα και τη συνδέουν με το απόκρημνο του βουνού από τη Νικιάνα.

Παραλίες της Νικιάνας

Παραλία Επίσκοπου

episkopos2

Στην αρχή της Νικιάνας και σε απόσταση 700 μέτρων πριν το κέντρο, βρίσκεται η πανέμορφη παραλία του Επίσκοπου. Έχει μήκος περίπου 1500 μέτρα , η πιο μεγάλη στην Ανατολική Λευκάδα, που διακόπτεται σε κάποιο σημείο της από τη ροή του ομώνυμου χειμάρρου. Βοτσαλάκι λεπτό και άμμος είναι τα στοιχεία της στον αιγιαλό ενώ βαθαίνει ομαλά. Καταγάλανα, ζεστά νερά , σε ένα ήσυχο μέρος.Απέχει από τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο λιγότερο από 100 μέτρα , ενώ υπάρχει δρόμος που οδηγεί σ’ αυτήν. Είναι οργανωμένη στο μεγαλύτερο μήκος της με ξαπλώστρες και ομπρέλες ενώ σε κάποιο σημείο της λειτουργεί και beach bar για τους λουόμενους. Είναι οργανωμένη στο μεγαλύτερο μήκος της με ξαπλώστρες και ομπρέλες , σε κάποιο δε σημείο της λειτουργεί και beach bar για τους λουόμενους.

Παραλία «Λιμνί»

limni

Την πλαζ Λιμνί θα την συναντήσουμε στην είσοδο της Νικιάνας, μόλις 100 μέτρα από το κέντρο του χωριού, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο. Τόσο ο αιγιαλός της όσο και η θάλασσα έχουν ψιλή χρυσή άμμο. Κατάλληλη για μικρά παιδιά και για κολυμβητές που αποφεύγουν τα μεγάλα βάθη λόγω της ρηχότητάς της. Είναι ζεστή, σχεδόν πάντοτε χωρίς κυματισμό και ιδιαίτερα δημοφιλής.

Παραλία «Κοντριά» (βράχια)

kontria

Η παραλία που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι του χωριού πήρε το όνομά της από τα μεγάλα βράχια ή «κοντριά», όπως συνηθίζουν να τα ονομάζουν οι κάτοικοι του χωριού. Πρόκειται για μικρής έκτασης παραλία με κάτασπρα βότσαλα.

Απ’ τα «Κοντριά μέχρι τα Βαρκά»

Η παραλία που εκτείνεται σε μήκος 500 περίπου μέτρων από τα «Κοντριά» μέχρι την περιοχή με το τοπωνύμιο «Βαρκά» αποτελεί μια από τις πιο μεγάλες σε έκταση πλαζ της περιοχής. Κατά μήκος της βρίσκονται αρκετά τουριστικά καταλύματα, καταστήματα, εστιατόρια και Beach bar.

H παραλία του Μαυρογιάννη

Πήρε το όνομα της από το οικογενειακό προσωνύμιο των ιδιοκτητών που κατοικούν στην περιοχή αυτή. Πρόκειται για μια μικρή, ήσυχη και αμμώδη παραλία. Χαρακτηριστικό της είναι ο παλιός μώλος καθώς και ο βράχος που βρίσκεται μερικά μέτρα μακριά από την ακτή, από τον οποίο τα παιδιά του χωριού απολαμβάνουν τις βουτιές τους.

Μέχρι το τέλος του χωριού συναντά κανείς πολλές ακόμα μικρές, βοτσαλωτές και αμμώδεις παραλίες, όπως αυτή της Κασσάνδρας. Όλες οι παραλίες της Νικιάνας είναι πανέμορφες, με πεντακάθαρα νερά και χάρη στις προσπάθειες του συλλόγου μας φροντισμένες, χωρίς σκουπίδια και άχρηστα υλικά.

Πηγή: nikiana.gr